[linux] Re: HW/SW RAID

Martin Sechny martin.sechny na pobox.sk
Čtvrtek Září 8 15:10:58 CEST 2005


Konkretne porovnavacie dokumenty zatial nemam, ale aspon to, co som pochopil doteraz:

RAID ma viacero verzii, napr. citaj tu:

http://www.webopedia.com/TERM/R/RAID.html
http://linas.org/linux/raid.html
http://www.tldp.org/HOWTO/Software-RAID-HOWTO.html

Ta verzia (cislo) RAID zhruba znamena, o aku technologiu ide, napr. pouzitie viacerych particii na jednom diku, pouzitie viacerych diskov na jednom kabli, pouzitie viacerych nezavislych diskov, potom ci sa robi bezpecnostna kontrola zapisanych dat (CRC, parita).

Je zrejme, ze HW RAID zariadenie nieco stoji a SW RAID okrem diskovych komponentov je zadarmo. HW RAID je skor urcene na PODSTATNE zvysenie spolahlivosti a vykonnosti. SW RAID skor na zvysenie vykonnosti za male naklady, zvysenie spolahlivosti iba malokedy.

Technologia RAID na to vplyva priblizne takto - vykonnost sa da zvysit rozdelenim zapisu/citania dat na viacero segmentov, ktore funguju paralelne alebo husto-zretazene, moznosti je velmi vela. Spolahlivost a bezpecnost sa da zabezpecit znasobenim poctu zariadeni, co vykonavaju rovnaku cinnost, ak jedno zariadenie vypadne, ostatne funguju dalej - to ale znamena, ze takmer vylucne sa to da realizovat len HW, nie SW. Prevadzkovanie SW RAID na zvysenie spolahlivosti a bezpecnosti zavisi na rozdiel od HW RAID este od beziaceho obsluzneho programu prevazne na tom istom disku, ktory logicky nemoze byt 100 % odolny voci vypadku, cim ohrozuje cely suborovy system.

Zvysenie spolahlivosti a bezpecnosti znasobenim poctu zariadeni znasobuje potrebnu diskovu kapacitu. Pouzitiva sa este CRC/parita na zvysenie spolahlivosti, pricom potrebna nadbytocna diskova kapacita nie je az taka velka. Treba rozlisit, aka trieda CRC sa pouzije, ci sa iba detekuje zlyhanie zapisu, alebo je aj mozna spatna oprava dat zo zapisaneho CRC.

Bohuzial v linuxe dostupne SW RAID (raidtools a ine) je z tych jednoduchsich (cisla 0-3), s cielom zvysit vykonnost suboroveho systemu, nie zvysit spolahlivost. Pri nevhodnom nakonfigurovani sa moze stat, ze pouzitie SW RAID na zvysenie vykonnosti sucasne ZNIZUJE spolahlivost. To vtedy, ked rozsegmentujem zapis dat do viacerych casti, ktore sa napr. zapisuju sucasne na viacero povrchov jedneho disku a nie je pouzite CRC. Pripadny vypadok disku alebo pocas chyby pri zapise sa takto moze ohrozit vacsi rozsah dat, ako sa zapisoval. Znie to nelogicky, ale to clovek zisti az vtedy, ked je zle a snazi sa z disku zachranit data.


Snad som nenapisal vyslovene hluposti,
Martin Sechny



Aktivujte si neobmedzenu mailovu schranku na www.pobox.sk!





Další informace o konferenci linux