[linux] rada

Lubo Klorus lubo na demax.sk
Čtvrtek Prosinec 10 13:41:23 CET 2009


Zdravim
tu je navod na zaciatok
http://profiweb.net/blog/jak-na-linuxovy-server-kompletni-navod-krok-za-krokem.a73.html
Lubo
> Dobry den, pracujem na skole ako admin - par mesiacov - hned som pochopil, ze bez Linux som v haji a do dochodku za par rokov by som chcel ist v dobrej kondicii ...
> Peniaze nie su a tak by som chcel zo starsieho PC urobit router - akosi som prisiel na Vas.
> Boli by ste taky laskavy a poradili mi co a ako urobit?
> Mam tu Cisco router ako hlavny vstup.
> (On ma pevnu IP voci vonkajsiemu prostrediu?)
> Z neho mam svoj PC a jeden s Ubuntu - desktop.
> (Mam stiahnuty Ubuntu - server; mam to zamenit? Postupne chcem totiz cezen vsetko prepojit.)
> Z neho - zatial z router Cisco - ten PC s Ubuntu este nemam zapojeny - idem na switch a z toho sa to "leje" cez jeden kabel s asi 3 krat switch a zo 10 PC (ucitelia a administrativa) a cez druhy kabel s asi 12 switch + wifi AP a hadam cca 80 PC (triedy). No katastrofa co do rychlosti spojenia s web, problemy s tlaciarnami, so spojenim pri obycajnom prenose (kopirovani suborov z PC na PC). Je to podelene na cca 5 pracovnych skupin ...nie vzdy "vidm" PC rovnako, ziaci mi poskodzuju systemy, ... horor.
> Pocitacom sa prideluje IP automaticky, nemam proxy server.
> Moj ciel je za Cisco router dat proxy server.
> (Moze to byt ten PC s Ubuntu? Je stavany ako server Intel Core 2 Q6700, 2.66 GHZ s mirror diskom, ma vstavanu Realtek 8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (hlasi "rev 01") Kupil som do neho sietovku 1GB)
> Z tohoto PC ako proxy serveru by som chcel ist zase do router - nie su peniaze - a tu je to ... chcel by som ho postavit z nejakeho PC - tych tu  mam, nieco by som naskladal.
> Z takto ziskaneho routera by som chcel cez dve sietove karty (ALEBO mam mat v tom prvom PC s Ubuntu tiez vlozenu 1GB kartu a  potom ktora by isla do router Cisco a ktora do dalsej siete - myslim ta vlozena a ta uz vstavana, ) urobit dve vetvy - jednu pre ucitelov a administrativu a druhu pre ziakov. Lenze z dovodov uz existujucej kabelaze - len pridavali switche a k nim PC - by som chcel urobit cez masky samostatne podsiete po triedach - to som kdesi vycital - logicky to podelit, ovladat - potrebujem hlavne zakazat "studentske" stranky - je to mimo vyuky, zdrzuju "premavku", ...
> Atd...
> No som zahrabany v literature a naviac musim denne riesit ine veci - stale nieco nejde, jednoducho neda sa mi studovat problem a aj vykonavat spustu drobnych prac. Naviac ide polrok, to uz budem uplne zabity tlacou vysvedceni a inych ... Dakujem za porozumenie - pardon, meno som nikde nevycital .. a za rady ako na to.
> S uctou
> Lubomir Maliarik
>
>
>   



Další informace o konferenci linux